Kerk Diever

Deze kerk ligt heel centraal in het dorp Diever ook in de gemeente Westerveld van de provincie Drenthe.
‘De kerk is imposant en rustiek’. Capaciteit: 75 tot 175 gasten

Het is een grote kerk met vele mogelijkheden. Zo heeft deze kerk zijbeuken met veel ruimte en mooie lichtinval. Een hele gezellige frisse consistoriekamer. Keuken met uitgifte-luik voor het uitserveren van koffie, thee etc. In het koor hangt een prachtige koperen reuze kroonluchter met echte kaarsen.

De kerk is rondom voorzien van een grasperk en kan entree bieden bij de ‘romantische eikenhouten’ zij-ingang voor aankomst van koets/trouwauto.
Klokken die op uw tijdstip geluid kunnen worden, er is veel gratis parkeerruimte. Daarnaast zijn er diverse feestgelegenheden in het dorp Diever.

Routebeschrijving:

Pancratiuskerk
Hoofdstraat 45, Diever


Historie


De Sint-Pancratiuskerk is een Nederlands-hervormde kerk gelegen aan de Brink in Diever. Ook wel de Kathedraal van Drenthe genoemd.

De kerk bestond uit houten gebouwen een zogenaamde "zaalkerk". In de elfde of de twaalfde eeuw kwam er een tufstenen romaanse kerk met een rechtgesloten priesterkoor en een vrijstaande kerktoren. Later werd de kerk herbouwd van baksteen (kloostermoppen). De kerk had een rondgesloten koor en een aansluitende toren. In de 13de eeuw werd het rondgesloten koor vervangen door een gotisch veelhoekig koor en in de 16de eeuw volgden de zijbeuken in gotische stijl en daardoor werd de toren aan drie zijden ingesloten.

Tot 1598 was het een katholieke kerk, gewijd aan Sint-Pancratius. Er waren acht altaren. Het belangrijkste was het Sint-Pancrasaltaar. Verder waren er het Heilig Kruis, Sint-Antonius, Sint-Stefanus, het Heilig Sacrament, Sint-Maarten, Sint-Anna en Onze Lieve Vrouwe. De Mariakapel werd na de restauratie van 1959 ingericht als trouwkapel.

Het orgel van de orgelbouwers C.A. en A. van Oeckelen te Glimmen dateert uit 1882.