Kerk Vledder

Trouwlocatie Kerk Vledder ligt in het dorp Vledder op een terp. De ligging is erg mooi (zeker als u met een koets of trouwauto arriveert en al uw gasten op u staan te wachten). De kerk is geheel gerestaureerd en in zeer goede staat.

* Capaciteit: Vanaf 20 tot 125 personen
* Sfeer: Landelijk, romantisch, licht en vrijgelegen
* Mogelijkheden: Burgerlijke huwelijksvoltrekking met BABS (Buitengewoon Ambtenaar Van De Burgelijke Stand) van de gemeente Westerveld óf met ambtenaar uit eigen woongemeente
* Kerkelijke huwelijksvoltrekking/trouwdienst/inzegening (met eigen geestelijke)
* Buiten of binnen een champagnetoast en/of koffie & thee
* Eigen aankleding/indeling en inrichting trouwlocatie mogelijk
* Uitstekende feestlocatie tegenover de kerk
* Overnachting mogelijkheden in dorp en omgeving te over
* Fotolab tegenover de kerk evenals een bloemenzaak
* Veel gratis parkeergelegenheid

Aanwezig in de kerk:

Bijgebouw met keuken en 2 ruimte’s voor eventueel lunch/kinderen/kleedruimte. etc. Voor de huur van deze locatie is een vast bedrag berekend. Dit is inclusief voor de trouwdag zelf en de dag daarvoor een paar uurtjes (2 á 3 uur) voor de decoratie/aankleding kerk. Extra diensten worden apart berekend, zoals champagnetoast, lunch etc. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met ‘Be-levenis’.

Routebeschrijving:

Johannes de Doperkerk
Lesturgeonplein 4, Vledder



Historie


Al meer dan zes eeuwen is de kerk met toren beeldbepalend voor Vledder. Het kerkgebouw is van grote cultuurhistorische en architectonische waarde. De toren werd als vestingwerk gebouwd in het midden van de veertiende eeuw ( rond 1350). Door de invloed vanuit Friesland heeft de toren een zadeldak.

De muren zijn minstens een meter dik.

In de toren bevindt zich een eikenhouten klokkenstoel. De klok is er na de Tweede Wereldoorlog in gehangen, daar de oude klok door de Duitse bezetters is weggehaald om omgesmolten te worden tot wapentuig. De nieuwe klok draagt het randschrift " Dee'z klok roept u tot arbeid en rust, maar ook tot bezinning in hoger leven." Deze klok wordt nu nog iedere dag om 8, 12 en 17 uur geluid. Vroeger deed dat men ook nog om 21 uur, men noemde dat de papklok. Men at dan voor het naar bed gaan nog een bord pap. De toren werd gebouwd voor een houten kerk, die in de oost/west richting stond. Deze kerk werd rond 1425 vervangen door een stenen kerkzaal (het schip). Het koor werd er 50 jaar later (omstreeks 1475) aangebouwd. Het schip van de kerk heeft een houten zoldering die op zeven balken rust. Op de scheiding van de kerkzaal en het koor staat de preekstoel daterend uit het laatste deel van de 18e eeuw. Hierop bevindt zich ook een oude bijbel uit 1748. In de kerk ligt op een lessenaar een bijbel uit 1721. Achter in het schip van de kerk staat een orgel. Dit orgel is in 1999 in gebruik genomen. Het oude orgel ( 1915) verkeerde in een dusdanig slechte staat dat het niet meer gerestaureerd kon worden. Het nieuwe orgel werd gemaakt door B.A.G. Orgelmakers B.V. te Enschedé en telt 888 pijpen.

Het koor heeft een kruisgewelf.